93287374
Reggio Emilia-filosofien har sin forankring i en dyp humanistisk livsholdning som bygger på en sterk tro om menneskets muligheter, en dyp respekt for barnet og en overbevisning om at alle barn fødes rike og intelligente, med en sterk iboende kraft til å utforske verden. Pedagogikken fornyes og utvikles i takt med barnas behov og i takt med samfunnsendringer. Reggio Emilia er ikke et fastlagt pedagogisk opplegg som man kan overta, men man kan la seg inspirere av tankene og filosofien. Man kan bruke dette som en arbeidsmetode i det pedagogiske arbeidet, og utvikle sin egen pedagogiske plattform.
Vårt utgangspunkt er en stor interesse for å forstå og lære å kjenne barna. Det er to grunnelementer som utgjør filosofien; Det ene er oppdragelse til demokrati. Det andre er barnas språk. Barn har mange "språk" å uttrykke seg på og lære gjennom, men frarøves de fleste av dem fordi vi tradisjonelt har bedt barn "tenke uten hender" og "handle uten hode". Grunntanken er at et mangfold av uttrykksmåter gir en dypere forståelse. Pedagogikken har 3 hovedaktører: Barnet, den voksne og rommet.
Vi er opptatt av at det skal foregå pedagogiske prosesser hele dagen og at rommene og materiale er tilgjengelig for barna så lenge barnehagen er åpen. En tydelig og gjennomtenkt organisasjon er et verktøy for at barn og voksnes læring stadig er i utvikling. Vi har valgt å organisere oss slik at det bidrar til et miljø som fremmer konsentrasjon, arbeidsro og meningsfull fordypning for barn og voksne i mindre og større grupper. Gjennom vår organisering av dagen har vi lagt opp til en rytme der prosjekter, frie aktiviteter, rutiner, spontane oppdagelser, møter og refleksjon utgjør en meningsfull sammenheng.
Den pedagogiske filosofien i Reggio Emilia er forankret i en dyp respekt for barnet og en overbevisning om at alle barn er født rike og intelligente, med en sterk drivkraft til å utforske verden. I Reggio Emilia har man en sterk tro på menneskets muligheter, og legger stor vekt på solidaritet, samarbeid og en tro på at man gjennom å bekrefte barnas individualitet og rettigheter på sikt kan forandre verden i en mer demokratisk retning.
I Stifinneren barnehage har vi stort fokus på DEMOKRATI. Det vises gjennom den daglige dialogen med barn der deres ytringer og behov for medvirkning med eller uten ord blir verdsatt. Det vises gjennom hvordan barns forslag blir mottatt, det vises gjennom våre samlinger der de voksne gir rom for barnas stemmer.
Barnehagen er et fellesskap med rom for individet og deres ulike meninger og oppfatninger av verden. Barnas 100 språk må få komme til uttrykk. Gjennom dialog, kroppsspråk, gjennom medvirkning og avstemming. Slik blir barna deltakende, kritiske demokratiske borgere i et samfunn på sikt!
«Det man hører glemmer man, det man ser husker man, det man gjør forstår man» (Loris Malaguzzi)
Å begynne i barnehage er en stor overgang for både barn og foreldre, derfor er det viktig at personalet i barnehagen legger stor vekt på å etablere trygge relasjoner til barnet. Tilvenningsperioden er svært sentral for barns opplevelse av trygghet og tilknytningskvalitet er av særlig betydning for de yngste barna i barnehagen. Det er derfor viktig å ha rutiner som sikrer at barnet får hjelp til å etablere en trygg tilknytning til ansatte. Barnehagen bruker overgangsobjeket "Gruffalo" i sitt arbeid med tilknytning og overganger i barnehagen.
1. Samarbeid mellom hjem og barnehage: Tilvenning bør skje på barnets premisser og i god dialog mellom foreldrene og personalet i barnehagen. Et godt samarbeid mellom barnehagen og foreldrene er det aller viktigste for å lykkes med tilvenning. Vi jobber med å gi god informasjon om barnehagens innhold ved bruk av Mykid, oppstartsamtale, foreldresamtaler, møte med foresatte ved henting og levering. Foreldrene er de som kjenner barnet best, derfor er det viktig at dere forteller hvilke psykiske og fysiske behov barnet har. En oppstartsamtale er viktig for å bli kjent med hverandre, stille spørsmål og avklare gjensidige forventninger. Målet med oppstartsamtalen er å sikre en god barnehagestart for barnet i samarbeid med barnets omsorgspersoner.
2. Sett av god tid til tilvenning: Det å starte i en barnehage er en viktig overgang i barns og foreldres liv. De fleste trenger flere dager for å bli trygge på et nytt sted og nye mennesker. Tilknytningsdager bør derfor være godt gjennomtenkt. Sett av god tid til tilvenning. Synes du at tre dager ikke er nok, bruk feriedager for å hjelpe barnet til å bygge et tillitsforhold til nye voksne.
3. Korte dager i begynnelsen: De første ukene etter oppstart i barnehagen kan være krevende for små barn. Vi prøver å legge til rette for litt rolige hverdag de første ukene ved å dele barn i små grupper og velge rolige aktiviteter. Så lenge det er mulig, bør barnet ha kortere dager i begynnelsen og foreldre bør være forberedt på at barnet kan bli fortere trøtt, spise eller sove dårlig. Gi gjerne beskjed om det til ansatte i barnehagen, så vi kan legge til rette for en rolig dag i barnehagen.
4. Primærkontakt: Det er viktig at alle ansatte på avdeling blir kjent med barnet og foreldre. Det skjer over tid og ansvaret for barnet blir naturlig fordelt mellom alle som jobber på avdelingen. Pedagogisk leder på avdeling er som regel kontaktpersonen deres. Men alle barna er forskjellige og har ulike behov. Om det oppstår behov for tettete oppfølging av barnet i tilvenningsperioden, får dere en primærkontakt for å gjøre tilvenning lettere.
5. Besøksdager: Vi tilbyr besøksdager i forkant til tilvenning hvor barn og foreldre kan være i barnehagen noen timer hver uke før oppstart. Det er en fin mulighet til å møte andre foreldre, barna og bli kjent med barnehagehverdagen. Vi som jobber på avdelingen, får også første mulighet til å skape kontakt med barna og avklare forventninger til tilvenningsperioden.
Vårt tilbud om kreativ atelier aktivitet er en viktig del av vår reggio pedagogikk. Hvordan barna blir invitert til fri kreativ utfoldelse, med små inspirasjoner fra de voksne og et godt utvalg udefinerte materialer gir de så mange muligheter til å oppøve flere språk. Vi har atelier inne og hver avdeling kan skape sine små og store atelier enkelt i tillegg.
Spennende er det også at vi kan enkelt bringe våre atelier ut. Gjennom våren planter og bygger vi hagen ute sammen med barna. Spennende. se hva som kommer opp på sommeren og høsten. Vår hage innbyr allerede til å jobbe med hendene, lukte, smake, og skape. Alle barna vil få erfaring i hagen.
Å arbeide med prosjekter gir barna en helhetlig tilnærming til lek og læring. Nettopp derfor er dette en viktig metode hos oss.
Enkel oppskrift på et vellykket prosjekt!
1. Dette lurer vi på....
2. Lag hypoteser, et spørsmål eller en påstand
3. Legg en plan med barna, hvordan kan vi utforske dette? 4. Test hypotesene, stemmer det vi trodde, sjekk ut
5. Drøft og oppsummer hva dere fant ut sammen
6. Del med andre, gjennom dokumentasjon
Barna skal det siste året i barnehagen møtes i skolestartergruppen flere ganger i uken for å arbeide med ulike temaer. Vi vet at barn lærer på ulike måter og har det som utgangspunkt. Noen lærer best visuelt, noen ved å lytte og snakke, noen ved å bruke kropp og hender. Gjennom mestring og glede ønsker vi å skape et smittende engasjement hvor barn lærer av hverandre. Det siste året i barnehagen skal de merke at de er skolestartere og dermed øve seg på det å være større. Leken står fortsatt sentralt og vi bruker den som utgangspunkt for læring. Vi samarbeider tett med Åsgården skole og Åsgårdstrand barnehage. Skolestartere markerer slutten i Stifinneren barnehage med en rosa russefeiring med tog og russeknuter.
Mål :
Skolestartere skal være positivt forberedt for overgangen fra barnehage-skole/SFO Tilegne seg sosial og språklig kompetanse og selvtillit
Skape gode relasjoner, fellesskap og tilhørighet i gruppa de starter med
Lære barna handlingsalternativer i lek og aktiviteter til bruk i hverdagen.
Fortsatt bruke fantasien, kreativiteten, undringen, nysgjerrigheten og sitt personlige uttrykk sammen i gruppa
Gjennom strukturert arbeid med psykososialt barnehagemiljø skal alle som benytter barnehagen vite at barnehagen tar saken! Aktivitetsplikten sier at personalet skal
Gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang
Si ifra til styrer
Undersøke hva som har skjedd
Sette inn tiltak, og lage en plan for å søre for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø
For at barnehagen skal lykkes med alle sine mål og pålegg trengs det er en styringsform som både ivaretar barnas, personalets og de foresattes ønsker og tilbakemeldinger. Gjennom foreldreutvalget og SU sørger vi for å få en felles arena å diskutere barnehagen i.
Det er barnehagens lederteam bestående av alle pedagogiske ledere som har ansvar for at progresjonsplaner følges, veiledning gis og at det pedagogiske arbeidet både dokumenteres og evalueres jevnlig. Gjennom vårt intranett Mykid går mye av det daglige samarbeidet. Ved bruk av teams har vi god kontakt med det offentlige. I tillegg er PBL er stor resurss med sin mentor og bedrifthelsetjeneste. Internt har vi eget HMS utvalg som behandler saker som meldes opp og utviklingsprosjekter vi måtte ha på driftsiden.
Tilslutt deltar vi i foreldreundersøkelsen og har også egne dersom det er behov for å undersøke noe nærmere. Vi er opptatt av dialog og åpenhet for å sikre god kvalitet.
UKENTLIG |
![]() 45 min ledermøte |
45 min Prosjektmøter med alle lærerne |
![]() 30 min prosjektveiledning øvrig personal |
![]() 30 min prosjekt team |
MÅNEDLIG |
![]() Personalmøte eller plandag |
45 min KO team med ped ledere/støttepedagog |
![]() 45 min HMS utvalgsmøte |